echo

In 9 maanden tijd groeien een eicel en een zaadcel uit tot een kind waar alles op en aan zit. Er verschijnt een hoofd, het hart gaat kloppen en armen en benen worden zichtbaar. In het lijfje groeien de organen zoals de darmen, nieren en lever. Soms gaat er iets mis bij de groei. Met de 20 wekenecho kunt u laten onderzoeken of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft.

Uw verloskundige of gynaecoloog zal aan u vragen of u meer wilt weten over de 20 wekenecho. U moet namelijk zelf kiezen of u dit onderzoek wilt. Hieronder een aantal dingen die u moet weten over de 20 wekenecho.

1 Wat is de 20 wekenecho?

Bij de 20 wekenecho kijkt de echoscopist of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. De 20 wekenecho is geen pretecho, maar een medisch onderzoek.

2 Goed nadenken of u de 20 wekenecho wilt

Als ouders wilt u graag horen dat alles goed is met uw kind. Maar het kan zijn dat de echoscopist afwijkingen ziet. De echoscopist vraagt u dan of u verder onderzoek wilt. 

Wilt u het tijdens de zwangerschap al weten als uw kind een afwijking heeft? Of wacht u liever af? U moet zelf kiezen of u dit wilt. U bent niet verplicht om een 20 wekenecho te laten maken.

3 Eerst een gesprek met uw verloskundige of gynaecoloog

Uw verloskundige of gynaecoloog zal vragen of u meer wilt weten over de 20 wekenecho. 

Wilt u informatie?  In een uitgebreid gesprek vertelt uw zorgverlener alles over de 20 wekenecho. Ook kunt u vragen stellen. Daarna kiest u of u de 20 weken echo wilt laten doen of niet.

Wilt u geen informatie? Ook dat is goed. U kiest er dan voor om geen 20 wekenecho te laten doen.

4 Hoe gaat de 20 wekenecho?

Via uw buik wordt een echo gemaakt van uw kind. Bij de 20 wekenecho wordt het hele kind goed bekeken. Alleen speciaal opgeleide echoscopisten mogen de 20 wekenecho doen. Vaak moet u voor het onderzoek naar een apart echocentrum. 

De echoscopist moet zich goed concentreren tijdens het onderzoek. Daarom mag u geen kinderen meenemen.

5 De uitslag van de 20 wekenecho

Meestal krijgt u direct de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist geen afwijkingen. Vervolgonderzoek is niet nodig.

Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien? U kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek.

6 Geeft de 20 wekenecho zekerheid?

Nee. Met de 20 wekenecho zijn niet alle afwijkingen te zien. Uw kind kan dus toch een afwijking hebben als de uitslag goed is. 
Bij vrouwen met overgewicht is het kind niet altijd goed te zien. Daardoor kan de echoscopist afwijkingen missen.

7 Wat moet u verder nog weten als u kiest voor de 20 wekenecho?

Uw zorgverzekering betaalt het uitgebreide gesprek met de verloskundige of gynaecoloog en de 20 wekenecho.

Wilt u de 20 wekenecho? Gegevens over het onderzoek en de uitslag komen ook in een landelijk informatiesysteem.

8 Vindt u het moeilijk om te beslissen of u de 20 wekenecho wilt?

Praat er over met uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Of praat erover met anderen die voor u belangrijk zijn. U kunt ook de keuzehulp “Bewust kiezen” op deze website doornemen.