zwangere vrouw krijgt een echo

De echoscopist heeft iets afwijkends gezien. Wat nu?

Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor uw kind betekent.

Vervolgonderzoek is niet altijd nodig

Soms ziet de echoscopist iets op de echo waarvan we weten dat het meestal niet ernstig is. Deze verdwijnen vanzelf weer. De echoscopist wil dan later in de zwangerschap nog een keer een echo van uw kind maken. Zij controleert dan of het inderdaad verdwijnt.

Als vervolgonderzoek nodig is

De echoscopist verwijst u naar een specialist in een Centrum voor Prenatale Diagnostiek, dat is een afdeling in het ziekenhuis. De specialist kan onderzoeken wat uw kind precies heeft en wat de gevolgen zijn voor uw kind. U krijgt dan meer zekerheid.

Hoe dit vervolgonderzoek eruit ziet, zal de echoscopist of uw verloskundige of gynaecoloog altijd met u bespreken.

Ben ik verplicht om vervolgonderzoek te laten doen?

Nee. U kiest zelf of u vervolgonderzoek wilt. U mag ook besluiten dat u dit niet wilt. U beslist ook zelf wat u met de uitslag van het (vervolg-)onderzoek wilt.

De echoscopist wil nog een keer een echo maken. Waarom is dat?

Het kan zijn dat de echoscopist uw kind niet goed genoeg kan zien. Bij vrouwen die wat zwaarder zijn, is het onderzoek soms lastiger uit te voeren. Het hoeft dus niet te betekenen dat er iets niet goed is met uw kind. De echoscopist vraagt dan of u terug wilt komen om de echo nog een keer te maken.

< Terug naar stap 5. De uitslag van de 20 wekenecho