zwangere vrouw krijgt een echo

Enkele voorbeelden van hoe zwangeren (en hun partners) een keuze maken over de 20 wekenecho.

Annette

“Ik zag er echt naar uit, die 20 wekenecho van ons eerste kind. Mijn beste vriendin ging mee want mijn man was op cursus. We hadden er zin in, echt een meidenuitje. Tot de echoscopist opeens zei dat hij wel een groot hoofd had. Ik schrok echt. Daarna is er vervolgonderzoek gedaan en moesten we wachten op uitslagen. Ik had me intussen van alles in mijn hoofd gehaald, maar er bleek niets aan de hand.”

Bianca

“Toen ik 20 weken zwanger was had ik al meerdere echo’s gehad, en alles was steeds goed. Ik was extreem gelukkig dat ik zwanger was en mijn gevoel zei ook dat alles goed was. Ik wilde geen 20 wekenecho omdat ik bang was dat ze iets zouden zien en ik mij dan erg druk ga maken.  Ik wilde gewoon blijven genieten van mijn groeiende buik. Mijn vriend wilde op zich wel een 20 wekenecho. Hij had gehoord dat ze er soms nog iets aan kunnen doen als ze wat zien bij het kind. Uiteindelijk begreep hij ook wel mijn reden en hebben we het niet gedaan.”

Sanne

“Ik vond het spannend, de 20 wekenecho. Ik heb daarom ook getwijfeld of ik het wel moest doen. Maar ja, dan was ik er ook de hele tijd mee bezig geweest. Mijn broer had namelijk een open rug. Het is misschien niet erfelijk, maar toch … Ik weet van dichtbij wat voor invloed dat op je leven kan hebben. Er bleek niets aan de hand met mijn kind. Toen kon ik pas genieten van mijn zwangerschap.”

Fathia

“Mijn man en ik wilden allebei graag de 20 wekenecho laten doen. Gewoon om toch even te kijken of alles goed gaat. Tot onze schrik zag de echoscopist dat ons zoontje een middenrifbreuk had, dit hadden wij echt niet verwacht. Om die reden ben ik in een ziekenhuis bevallen waar ze hem meteen na de geboorte konden opereren. Het is gelukkig allemaal goed gegaan. Stel je voor dat we het niet geweten hadden? Dan had hij met spoed met een ambulance moeten worden vervoerd. Wat een stress was dat geweest!”

Uw eigen keuze

Dit zijn maar enkele voorbeelden. Ze maken duidelijk hoe zwangeren (en hun partners) argumenten afwegen en beslissen over de 20 wekenecho. Misschien herkent u sommige punten. Maar bij uw keuze kunnen natuurlijk ook andere redenen meespelen. Wat uw keuze wordt, is afhankelijk van uw eigen ideeën en situatie. Het is belangrijk dat u een keuze maakt die daarbij past. Veruit de meeste vrouwen krijgen een gunstige uitslag na de 20 wekenecho. Maar er is ook een kans dat de uitslag ongunstig is. Met de 20 wekenecho kunnen niet alle afwijkingen worden gezien. Het is belangrijk dat u dat van te voren weet.

Bij een ongunstige uitslag moet u namelijk beslissen of u wel of geen vervolgonderzoek wilt. Als u geen vervolgonderzoek laat doen kan dit voor spanning en onzekerheid zorgen tijdens de rest van de zwangerschap.

Weeg voor uzelf de voordelen en nadelen van de 20 wekenecho goed tegen elkaar af voordat u uw keuze maakt. De keuzehulp ‘Bewust kiezen’ kan u daarbij misschien helpen.

< Terug naar stap 8. Vindt u het moeilijk om te beslissen of u de 20 wekenecho wilt?