zwangere vrouw krijgt een echo

Wat vertelt de verloskundige of gynaecoloog in het uitgebreide gesprek over de 20 wekenecho?

  • Wat is de 20 wekenecho?
  • Welke afwijkingen zijn te zien met een 20 wekenecho?
  • Hoe gaat het onderzoek?
  • Wat gebeurt er als de echoscopist iets vindt op de echo?

U hoeft niet te betalen voor het onderzoek. Het is gratis.

Twijfelt u of u de 20 wekenecho wel wilt?

Praat er over met uw verloskundige of gynaecoloog. Samen kunt u bespreken wat voor u belangrijke punten zijn en waar u over twijfelt. Zorgverleners zijn hiervoor opgeleid. Zij kunnen u helpen om helderheid te krijgen. U beslist uiteindelijk zelf of u de 20 wekenecho wel of niet wilt. Uw verloskundige of gynaecoloog zal u daar niet in sturen.

Kan ik me voorbereiden op het gesprek?

U kunt alvast nadenken over wat u vindt van de 20 wekenecho. U kunt hierover praten met uw partner of iemand anders die belangrijk voor u is. Schrijf bijvoorbeeld op waar u vragen over hebt en neem de vragen mee naar het gesprek. Ook kunt u de Keuzehulp “Bewust Kiezen” doornemen. Als u deze ingevulde Keuzehulp meeneemt naar het gesprek, kan uw verloskundige of gynaecoloog u makkelijker helpen een beslissing te nemen.

Mag ik iemand meenemen naar dit gesprek?

Dat mag zeker. Het is zelfs goed om iemand mee te nemen naar dit gesprek. Twee personen horen namelijk meer dan één. U kunt bijvoorbeeld uw partner, een vriendin of één van uw ouders meenemen. Wilt u rustig praten? Neem dan geen kinderen mee.

Wanneer moet u beslissen of de 20 wekenecho wilt?

Zodra u weet dat u een 20 wekenecho wilt, kunt u een afspraak maken. Het is dan makkelijker om samen met de echoscopist een tijdstip te vinden dat voor u goed uit komt. Dat geldt zeker als u ook iemand meeneemt.

<Terug naar stap 3. Eerst een gesprek met uw verloskundige of gynaecoloog.