zwangere vrouw krijgt een echo

Wanneer is de 20 wekenecho?

U kunt de 20 wekenecho krijgen vanaf week 18 tot aan week 21 van uw zwangerschap (dat betekent tot 21 weken en 0 dagen.) U kunt de echo het beste in week 19 van uw zwangerschap laten maken (dat is 19 weken en 0 dagen tot en met 19 weken en 6 dagen zwangerschap). Overleg met de echoscopist wat het beste moment is.

Hoe wordt de 20 wekenecho gemaakt?

Bij het maken van de echo ligt u op uw rug. U moet uw buik bloot maken. U krijgt wat gel op uw buik. Dit voelt soms een beetje koud. De echoscopist beweegt dan de echokop (een soort staafje) over uw buik. Zie de foto bovenaan deze pagina voor een voorbeeld. Het maken van een echo doet geen pijn, uw kind voelt er niets van en het is niet gevaarlijk voor u of uw kind. Het staafje zendt de echobeelden naar een scherm. De echoscopist kan nu uw kind bekijken. Meestal kunt u zelf meekijken.

Het hele onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Tips:

  • Trek kleding aan waarbij u makkelijk uw buik bloot kunt maken. Bijvoorbeeld een shirt met daaronder een broek of een rok.
  • Als de uitslag niet goed is, is het prettig om iemand bij u te hebben. Neem daarom uw partner mee of iemand anders. Om die reden mag u ook geen kinderen meenemen.

Waar wordt het onderzoek gedaan?

Meestal gaat u naar een gespecialiseerd echocentrum voor het onderzoek. Soms kan uw eigen verloskundige of gynaecoloog de 20 wekenecho maken.

< Terug naar stap 4. Hoe gaat de 20 wekenecho?