zwangere vrouw krijgt een echo

Wie betaalt het uitgebreide gesprek en de 20 wekenecho?

U hoeft niets zelf te betalen. Uw zorgverzekering betaalt de kosten van het uitgebreide gesprek en de 20 wekenecho. Er zijn geen gevolgen voor uw eigen risico.

U hoeft dus niets te betalen, maar dit geldt alleen als:

  1. degene die de screening uitvoert een overeenkomst heeft met een regionaal centrum voor prenatale screening. Hier vindt u een overzicht: www.peridos.nl/zoek-zorgverlener/
    én
  2. uw zorgverzekeraar een contract heeft met degene die de screening uitvoert.

Uw verloskundige of gynaecoloog kan u eventueel meer vertellen.

Wie betaalt eventueel vervolgonderzoek?

Is er op de 20 wekenecho een afwijking gezien en kiest u voor vervolgonderzoek? Uw zorgverzekeraar betaalt dan het vervolgonderzoek. Het kan zijn dat dit ten koste gaat van uw eigen risico. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.

Een uitgebreid overzicht vindt u ook op de pagina 'Kosten'.

Uw gegevens in een landelijk informatiesysteem

Besluit u dat u de 20 wekenecho wilt? Uw verloskundige of gynaecoloog zet dit in uw medisch dossier. Daar komen ook de uitslagen in te staan.

Uw gegevens en uitslagen komen ook in een landelijk informatiesysteem (Peridos). Dit informatiesysteem wordt onder andere gebruikt om te controleren of de kwaliteit van de screening in het hele land goed is, hoeveel zwangere vrouwen meedoen aan de 20 wekenecho en hoeveel kinderen worden gevonden met een afwijking. Uw gegevens zijn goed beschermd.

Wilt u niet dat uw gegevens in het informatiesysteem blijven staan? Na afloop van de screening kunnen deze worden verwijderd uit het informatiesysteem.

< Terug naar stap 7. Wat moet u verder nog weten als u kiest voor de 20 wekenecho?