voorlichtingsgesprek met aanstaande ouders

Het uitgebreide gesprek hoeft u niet te betalen.

Uw zorgverzekering betaalt de kosten van het uitgebreide gesprek. Let op: dit geldt alleen als degene die de screening uitvoert een overeenkomst heeft met een regionaal centrum voor prenatale screening.

Het is ook verstandig om na te vragen of uw zorgverzekeraar een contract heeft met degene die de screening uitvoert.

Uw verloskundige of gynaecoloog kan u eventueel meer vertellen.

De screening op down-, edwards- en patausyndroom moet u zelf betalen.

  • U moet €176,96 betalen voor de combinatietest.

Dit geldt voor een eenling zwangerschap. Soms betaalt een aanvullende verzekering de test. Informeer bij uw zorgverzekeraar. 

  • U moet €175 betalen voor de NIPT.

U moet dit betalen voor u bloed laat prikken. Uw betaalbewijs moet u bij de prikpost (bloedafnamelocatie) laten zien. U kan dit bewijs uitprinten of laten zien op uw smartphone of tablet. Meer informatie vindt u op www.niptbetalen.nl

De zorgverzekeraar betaalt de eigen bijdrage van de NIPT (TRIDENT-2) niet. De zorgverzekeraar betaalt de NIPT (TRIDENT-1) wel bij een medische indicatie/verhoogd risico. Dit kan ten koste gaan van het eigen risico.

Kosten van de screening als er medische redenen zijn voor onderzoek.

Als er medische redenen zijn voor onderzoek, kunt u een gesprek krijgen in een Centrum voor Prenatale Diagnostiek. In overleg met u wordt dan bepaald voor welk onderzoek u het beste kunt kiezen. Uw zorgverzekeraar betaalt het gesprek en de test. Het kan zijn dat de vergoeding van de test ten koste gaat van uw eigen risico. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar.

Uw zorgverzekeraar betaalt het vervolgonderzoek.

Als u een ongunstige uitslag heeft en kiest voor vervolgonderzoek, betaalt uw zorgverzekeraar het vervolgonderzoek uit uw basisverzekering. Dit geldt ook voor het uitgebreide gesprek dat u krijgt in een Centrum voor Prenatale Diagnostiek. Het kan zijn dat de vergoeding van de test ten koste gaat van uw eigen risico. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen. U kunt ook de deskundige van het Centrum voor Prenatale Diagnostiek vragen om meer informatie.

 

Een uitgebreid overzicht vindt u ook op de pagina 'Kosten'.

<Terug naar stap 7. Wat moet u verder nog weten over de screening op down-, edwards- en patausyndroom?