voorlichtingsgesprek met aanstaande ouders

Enkele voorbeelden van hoe zwangeren (en hun partners) een keuze maken over prenatale screening.

Karin

“Ieder kind is wat ons betreft welkom. Maar als onze tweede downsyndroom zou hebben, dan zou dat niet alleen heel veel betekenen voor Stefan en mij, maar ook voor onze zoon Timo. We hadden daarom besloten om wel onderzoek te laten doen. Mocht er iets zijn, dan zouden we ons daar in elk geval goed op voor kunnen bereiden. Uit de test bleek dat er iets niet goed was met het kindje. We hebben toen gekozen voor verder onderzoek in het ziekenhuis. Gelukkig kregen we daar een goede uitslag. ”

Sinem

“We hebben jaren op deze kleine gewacht, het kindje is meer dan welkom. Een test zou mij denk ik juist stress geven tijdens de zwangerschap, omdat het geen zekerheid geeft. Wat zeggen kansen nou als je net die ene bent? Mijn man begrijpt mijn gevoel hierover. Wij doen daarom geen test, dit stond voor ons eigenlijk al vast. Het gesprek met de verloskundige heeft onze keuze hierin alleen nog maar sterker gemaakt.”

Marjon

“Ik ben de eerste van mijn vriendinnen die zwanger is, dus ik wist eigenlijk niet dat er zoveel vragen zouden komen over ‘wel of geen onderzoek’, ‘welke test’ en ‘wel of geen nevenbevindingen’. Gelukkig nam de verloskundige alle tijd om de verschillende mogelijkheden toe te lichten. We hebben uiteindelijk gekozen voor de NIPT mét nevenbevindingen. Als daar iets uit zou komen, zou ik het zeker verder laten onderzoeken. Ik weet het wel hoor, echte zekerheid krijg je nooit, er kan altijd iets gebeuren. Maar de middelen die er zijn om je kind te laten onderzoeken, die laat ik niet schieten… Wachten op de uitslag vond ik toch wel spannend, maar gelukkig is alles goed.”

Sandra

“Ik was 38 jaar oud toen ik zwanger werd van mijn derde kind. Als ik zwanger zou zijn van een kind met een aandoening, dan zou ik dat graag willen weten. We hadden al twee gezonde kinderen en wilden graag een derde. Een kind met een aandoening zou heel zwaar zijn voor ons gezin. We hadden daarom al voor de zwangerschap tegen elkaar gezegd dat we wilden laten testen. Je weet nooit zeker of je kind gezond is, omdat je lang niet alles kunt onderzoeken. Maar we maakten graag gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Een gunstige uitslag zou ons voldoende zekerheid geven. Bij een ongunstige uitslag zouden we alsnog een vlokkentest of vruchtwaterpunctie willen laten doen.”

Agnieszka

“Ik ben in verwachting van ons eerste kindje en wil mijn zwangerschap graag zo natuurlijk mogelijk laten verlopen. Als ons kindje een aandoening heeft dan heeft het zo moeten zijn. Zo voel ik dat en mijn man ook. We hebben er daarom voor gekozen om ons kindje niet te laten testen.”

Shanti Dekker

“We hebben samen besproken of we ons kindje willen laten testen. Mijn man wilde eigenlijk wel een test, gewoon voor zijn rust. Voor mij hoefde dat niet zo, omdat in onze families geen afwijkingen voorkomen. Ik heb gewoon het gevoel dat het echt goed zit en dat de testen niet nodig zijn. Mijn man voelt dat natuurlijk niet, maar ik heb hem kunnen overtuigen.”

Uw eigen keuze

Dit zijn maar enkele voorbeelden. Ze maken duidelijk hoe zwangeren (en hun partners) argumenten afwegen en beslissen of ze wel of geen prenatale screening willen. Misschien herkent u sommige punten. Maar bij uw keuze kunnen natuurlijk ook andere redenen meespelen. Wat uw keuze wordt, is afhankelijk van uw eigen ideeën en situatie. Het is belangrijk dat u een keuze maakt die daarbij past. Veruit de meeste vrouwen krijgen een gunstige uitslag na prenatale screening. Maar er is ook een kans dat de uitslag ongunstig is. Ook geeft de uitslag van een screeningstest nog geen zekerheid. Het is belangrijk dat u dat van te voren weet.

Bij een ongunstige uitslag moet u namelijk beslissen of u wel of geen vervolgonderzoek wilt. Als u geen vervolgonderzoek laat doen kan dit voor spanning en onzekerheid zorgen tijdens de rest van de zwangerschap.

Weeg voor uzelf de voordelen en nadelen van prenatale screening goed tegen elkaar af voordat u uw keuze maakt. De keuzehulp ‘Bewust kiezen’ kan u daarbij misschien helpen.

< Terug naar keuzehulp "Bewust kiezen".