Veelgestelde vragen over de 20 wekenecho

Wat houdt de 20 wekenecho in?

Het belangrijkste doel van de 20 wekenecho is te onderzoeken of uw kind een open rug of een open schedel heeft. Ook wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van uw kind. Daarbij kunnen andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Is de echo schadelijk?

Nee, de echo brengt geen risico’s met zich mee voor moeder en kind.

Welke aandoeningen kan een 20 wekenecho opsporen?

Voorbeelden van afwijkingen die tijdens de 20 wekenecho kunnen worden gezien: 

 • open rug
 • open schedel
 • waterhoofd
 • hartafwijkingen
 • breuk of gat in het middenrif
 • breuk of gat in de buikwand
 • ontbrekende of afwijkende nieren
 • ontbrekende of afwijkende botten
 • afwijkingen van armen of benen.

Wanneer krijg ik de 20 wekenecho?

U kunt de 20 wekenecho krijgen vanaf week 18 tot aan week 21 van uw zwangerschap (dat betekent tot 21 weken en 0 dagen.) U kunt de echo het beste in week 19 van uw zwangerschap laten maken (dat is 19 weken en 0 dagen tot en met 19 weken en 6 dagen zwangerschap). Overleg met de echoscopist wat het beste moment is.

Waar kan ik terecht voor een 20 wekenecho?

U heeft altijd eerst een gesprek met uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Heeft u daarna besloten dat u een echo wilt? U maakt zelf een afspraak. Zoek een zorginstelling of zorgverlener in uw buurt die de 20 wekenecho kan uitvoeren

Wanneer krijg ik de uitslag?

De uitslag van de 20 wekenecho krijgt u meestal direct na afloop.

Wanneer is vervolgonderzoek nodig?

U bepaalt zelf of u de 20 wekenecho wilt laten uitvoeren. Als er bij dit onderzoek een lichamelijke afwijking wordt gevonden, bepaalt u ook zelf of u vervolgonderzoek wilt.

Met welke keuzes moet ik rekeninghouden?

 • Hoeveel wilt u weten over uw kind voordat het wordt geboren?
 • Als uit de 20 wekenecho blijkt dat uw kind mogelijk een lichamelijke afwijking heeft, wilt u dan wel of geen vervolgonderzoek laten doen?
 • Uit het vervolgonderzoek kan blijken dat uw kind inderdaad een lichamelijke afwijking heeft. Hoe bereidt u zich daarop voor?
 • Hoe kijkt u aan tegen het eventueel voortijdig beëindigen van een zwangerschap bij een ernstige lichamelijke afwijking?

Heeft u behoefte aan hulp bij uw keuze om wel of geen 20 weken echo te laten uitvoeren? Dan kunt u altijd terecht bij uw verloskundige, huisarts, of gynaecoloog.

Kan ik op elk moment stoppen met het onderzoek?

Ja, bij de 20 wekenecho en het vervolgonderzoek kunt u op elk moment stoppen. U bepaalt bij elk onderzoek zelf of u het onderzoek wilt en wat u doet met de uitslag. Bij het maken van die keuze kunt u de hulp vragen van uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Geeft de 20 wekenecho 100% zekerheid?

Nee, de 20 wekenecho is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo.

Hoe verloopt de 20 wekenecho bij twee- of drielingen?

Als u in verwachting bent van een meerdere kinderen, wordt elk kind afzonderlijk onderzocht.

Waaruit bestaat het vervolgonderzoek?

Het vervolgonderzoek bestaat uit een uitgebreide echo in een ziekenhuis. Soms krijgt u ook een vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek aangeboden.

Zijn er risico’s verbonden aan het vervolgonderzoek?

Soms wordt er bij het vervolgonderzoek een vruchtwaterpunctie aangeboden. Daarbij is er een kleine kans op een miskraam.

Wat kost de 20 wekenecho?

Uw zorgverzekering betaalt de kosten van de 20 wekenecho. Dat geldt ook voor het uitgebreide gesprek dat u vooraf heeft met uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Er zijn geen gevolgen voor uw eigen risico. U hoeft dus niets zelf te betalen.

Uw zorgverzekering betaalt de kosten alleen als de betreffende zorgverlener een overeenkomst heeft met een regionaal centrum voor prenatale screening. Wilt u zeker weten dat de kosten vergoed worden? U kunt zelf controleren welke zorgverleners bij u in de buurt een overeenkomst hebben. Daarnaast kunt u controleren of uw zorgverzekeraar een contract heeft met degene die de screening uitvoert. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Een uitgebreid overzicht vindt u ook op de pagina 'Kosten'.

Wat kost het vervolgonderzoek?

Als bij de 20 wekenecho iets afwijkends wordt gezien, kunt u kiezen voor vervolgonderzoek. De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat u de kosten geheel of gedeeltelijk zelf moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering en hoeveel u hiervan al heeft gebruikt. Heeft u vragen? Bespreek ze met uw zorgverzekeraar.

Een uitgebreid overzicht vindt u ook op de pagina 'Kosten'.

Wat is een regionaal centrum?

Een regionaal centrum sluit contracten af met verloskundigen en echocentra in uw regio die de 20 wekenecho mogen uitvoeren. Er zijn in totaal acht regionale centra in Nederland. Zij gaan na of alle gecontracteerde echocentra zich houden aan de kwaliteitseisen van de 20 wekenecho.

Hoe kan ik mijn regionaal centrum bereiken?

Ga naar het overzicht met contactgegevens regionale centra voor 20 wekenecho.